Mi a soroptimizmus?

A soroptimizmus, mint nemzetközi mozgalom
„a global voice for women” – „nők hangja a nagyvilágban”

A szó a latin nyelvből ered: „Soror optimae” annyi, mint a „legjobb testvér”.  A soroptimisták célja, hogy egy jobb világot, és benne több lehetőséget teremtsenek a nőknek, lányoknak és az arra rászorulóknak.  Felelős beosztásban dolgozó, képzett hölgyek világszervezetéről van tehát szó, amely tudatosítással, támogatással, cselekvéssel juttatja érvényre a nők véleményét és érdekeit.

A soroptimista tagok globális hálózatukon és nemzetközi kapcsolataikon keresztül hatékonyan tudják érdekeiket érvényesíteni és harcolni a céljaikért. Olyan értékeket képviselnek, mint az emberi jogok, egyetemes béke, demokratikus döntéshozatal, de jótékonysági szervezetként természetesen az önkéntesség is fontos szempont.

Ma világszerte 90.000 tag dolgozik egy jobb világ megteremtésén.

Az első soroptimista klubot 1921-ben M. Stuart Morrow az USA-ban, Oaklandben alapította meg. Még ugyanabban az évben nem csak Amerikában szaporodtak a klubok, de Morrow az angol Lady Falnouth segítségével megszervezte azokat Londonban, Manchesterben, Liverpoolban, Edinburgh-ban és Birminghamben.

Az Európai kontinensen 1924-ben Párizs volt az első, ahol a kiváló plasztikai sebész orvosnő, Suzanne Noel vállalta a szervezést, és hamarosan Hágában és Milánóban is személyesen avatott fel klubokat. Noel asszony nevéhez fűződik a bécsi, genfi, tallini, marseille-i, az anvers-i, algíri, indiai, ausztráliai, új-zélandi és dél-amerikai klubok megalapítása is.

1928-ban Londonban létrejött az Európai Soroptimista Clubok Szövetsége, két évvel később pedig ugyancsak Londonban volt a soroptimisták első világkongresszusa, amelyen 250-en vettek részt.

A Budapesti Soroptimista Klubot gr. Apponyi Albertné és Rosenberg Auguszta, az akkori Nőszövetség alelnöke indította útjára 1928. május 17-én Suzanne Noel ösztönzésével. A hágai soroptimista klub küldöttjeinek jelenlétében ünnepélyesen felavatták a budapesti klubot a Bristol Hotel vörös termében. 1944-ben a nyilas hatalom tiltotta be a klub működését, ami majd csak 1990-ben éledt újra az ausztriai oberpullendorfi testvérszervezet és a holland Twente klub kezdeményezésére, Ferenczy Elvira közgazdásszal az élén. Az ünnepélyes felavatás Európa 14 országából 100 klub 300 képviselője jelenlétében 1991. január 19-én történt meg a New York kávéházban.