Soroptimista élmények a fjordok országában

A norvég Soroptimista unió által meghirdetett ösztöndíj pályázat nyerteseiként 2015 májusában tíz napot volt szerencsénk eltölteni a csodálatos Norvégiában.

Nagy izgalommal készültünk a kiutazásunkra, hiszen még csak alig egy pár éve vagyunk klubtagok, és eddig nem nagyon volt lehetőségünk megtapasztalni ennek a csodálatos nemzetközi szervezetnek a működését más országban.

G1Norvégiában nagyon hosszú múltra tekint vissza a Soroptimista eszmék hirdetése, maga az Unió most ünnepelte a 75. évfordulóját. Több ezer lelkes tag dolgozik országszerte azon, hogy a nők életét jobbá tegye.

Szerencsésnek érezhettük magunkat, hogy a minden második évben meghirdetett pályázatot idén mi nyerhettük el, és nekünk adatott meg a lehetőség, hogy jobban megismerjük ezt a csodálatos északi országot.

Az ország délnyugati régióját, vagyis egész pontosan Rogaland megyét utazhattuk be a tíz nap során. Összesen öt különböző helyi klub látott minket vendégül. Kézről kézre adtak minket, folyamatosan vándoroltunk.

D14Fantasztikus programot állítottak össze nekünk, tartalmas es élménydús napokban volt részünk. Minden helyszínen és klubban lehetőségünk volt találkozni a klubtagokkal, megismerhettük a helyi látnivalókat, és sokszor láttak minket vendégül saját otthonaikban is. A hosszú beszélgetések alatt megtudhattuk, hogy telnek a klubüléseik, éppen milyen projekteken dolgoznak, és hogy ezekhez hogyan gyűjtenek pénzt.

Emellett rengeteg helyi nevezetességet is megnézhettünk. Nagy élmény volt pl. megmászni a vidék legnagyobb turisztikai célpontjának számító Prédikálószéket, látni a fjordokat, sétálgatni a tengerparton és ismerkedni a viking kultúrával.

E8Öröm volt az is, hogy nemcsak kaptunk a vendéglátóinktól, hanem adhatunk mi is. Az egyik helyi klubban lehetőségünk volt a magyar gasztronómiával megismertetni a klubtagokat. Gulyáslevest és paprikás csirkét főztünk nekik, amely igen nagy sikert aratott és mindenki jóízűen falatozott belőlük.

Az utolsó pár napot Stavangerben töltöttük, ahol részt vettünk a Norvég Unió éves közgyűlésén, és a kapcsolódó programokon. Itt több alkalommal prezentációt tartottunk a magyar Soroptimista klubéletről, illetve bemutattuk Magyarországot. Szerepléseink nagy sikert arattak, a több száz résztvevő előtt tartott beszámolók lehetőséget adtak arra, hogy Magyarország jó hírét terjesszük. C2Ezzel együtt pedig mi is bepillantást nyerhettünk egy nagy tapasztalatokkal rendelkező ország Sorotimista életébe, és megtapasztalhattuk, hogy ők milyen projekteken dolgoznak, milyen problémáik és céljaik vannak.

Ez a pályázat rengeteg tapasztalattal és élménnyel gazdagított minket. A jövőben biztos , hogy a saját klubunk életében is tudjuk majd hasznosítani a látottakat és hallottakat, nem beszélve arról, hogy nemzetközi kapcsolatainkat is sikerült bővíteni az új norvég barátságokkal.

Merényi Krisztina és Varga Viktória